A special order of tacos al pastor at El Huequito. (Andrea Tejeda Korkowski / For The Times)
Charred eggplant taco from Tizne Tacomotora. (Andrea Tejeda Korkowski / For The Times)
Preparation of an al pastor taco at El Tizoncito. (Andrea Tejeda Korkowski / For The Times)
When it’s taco time in Mexico City, here’s where to go
By ALONSO RUVALCABA
At around 7 p.m. in Mexico City the day’s rhythm slows to a torpor. Cars are stuck in traffic and it’s pouring, rain flooding the streets as it does at twilight for most of the year. “There are so many days of rain in Mexico City, a good reason to go,” sings Julia Holter, reasonably. The moment calls for something to eat. (This is not dinner; dinner is still a couple of hours away.) It’s time for esquites, time for street pancakes, time for a quick fix at 7-Eleven or Oxxo. It’s time for tacos: It always is
The options are as endless as the city. At Don Güero in Cuauhtémoc, influential food writer Pedro Reyes gets his usual: tongue, cheek and bistec tacos. Each one, he says, calls for a specific salsa: cooked green salsa for the lengua, red morita for the cheek, and pico de gallo for the bistec
Over in San Cosme the venerable Califa de León gets its third wind of the day and it still has one left in the old smoky lung. Here’s where gaoneras — filet mignon tacos — were supposedly invented; the beef served on handmade tortillas, sprinkled with sea salt and finished with salsa verde cruda, pounded with the mighty tejolote. Consider the writing on the wall at Califa de León: Out of respect for the others, and yourself, DO NOT blow your nose. Some of the good new wave taquerías are just getting going around this time: Visit Tizne in Del Valle, where the charred eggplant taco is king, or Páramo in Roma, which slings a meatball taco to rule them all.
But, importantly, 7 p.m. means tacos al pastor are getting there. Of course al pastor can be found at any time of day, but this taco is truly a creature of the night, a yellow-red moon that shines over chilango cuisine. There are at least four iterations of tacos al pastor in the the city: There’s the proto-pastor, purist pastor, red pastor and stewed pastor
The proto-pastor – called “taco oriental” on most menus – are the taco árabe’s most recognizable offspring. (Tacos árabes are, of course, the direct antecedents of the al pastor family of tacos.) In these proto-pastor tacos you see the evolution of shawarma into a more distinctly Mexican food: lamb shifts to pork, pita gives way to corn tortillas, and yogurt-tahini sauce is swapped out for greenish salsas. Still, the taco will welcome you with the piquant spices you’d expect in a shawarma, the veritable great-great-great-aunt of all al pastor. Try one at
Baltazar taquería, which specializes in tacos árabes, on Bolivar
You can taste the next step of al pastor evolution in purist al pastor, as served by the likes of El Huequito and Taquería Arandas in the old city’s center. You’d never mistake their seasoning for that of a shawarma; they are gently scented with achiote, chiles and adobo. They are the taco equivalent of a fetus on an ultrasound screen, future undecided as yet, waving to its parents who don’t know what to expect. Purist al pastor does not contain pineapple, although most places will have it around — and there is no reason to deny yourself that pleasure if it appeals to you
If the meat in a purist pastor is still the color of flesh, charred in parts, the meat in a red pastor is fully tinted by the achiote, the reddest of adobos. It has been said that red pastor tacos were born with the emergence of taquerías al carbón — taquerías with charcoal fires to scorch their trompos, or vertical rotisseries — such as El Farolito, El Kalimán and El Tizoncito sometime in the ’60s. This taquería triumvirate is responsible for the popularity of red pastor. El Tizoncito, especially, got to be an extremely famous taquería. Last time I checked, there were 16 of them at all points of the city’s compass rose
Of course al pastor can be found at any time of day, but this taco is truly a creature of the night, a yellow-red moon that shines over chilango cuisine
عندما يكون وقت التاكو في مكسيكو سيتي ، هنا إلى أين تذهب
بواسطة ALONSO RUVALCABA
في حوالي الساعة 7 مساء. في مكسيكو سيتي ، فإن إيقاع اليوم يبطئ إلى حد السبات. السيارات عالقة في حركة المرور وهي تتدفق ، والأمطار تغمر الشوارع كما هي في الغسق معظم أيام السنة. "هناك أيام كثيرة من الأمطار في مكسيكو سيتي ، وهو سبب جيد للذهاب" ، تغني جوليا هولتر ، بشكل معقول. اللحظة تستدعي شيئا للأكل. (هذه ليست وجبة عشاء ، ولا يزال العشاء على بعد ساعتين). لقد حان الوقت للمقاهي ، والوقت لتناول الفطائر في الشوارع ، والوقت للحصول على حل سريع في 7-Eleven أو Oxxo. حان وقت التاكو: إنه دائمًا.
الخيارات لا حصر لها مثل المدينة. في Don Güero في Cuauhtémoc ، يحصل مؤلف الطعام المؤثر Pedro Reyes على أسلوبه المعتاد: اللسان ، الخد ، سندويشات التاكو. كل واحد ، كما يقول ، يدعو إلى صلصة محددة: صلصة خضراء مطبوخة من أجل lengua ، morita أحمر للخد ، وبيكو دي جالو عن bistec.
في كَسْمُوس كوزمي ، تحظى كاليفا دي ليون المليئة بالحيوية برباطها الثالث من اليوم ، ولا يزال أمامها رئة واحدة في الرئة الدخانية القديمة. هنا حيث تم اختراع gaoneras - سندويشات التاكو فيليه العملاقة - من المفترض أنها اخترعت ؛ يقدم لحم البقر على خبز التورتيلا المصنوع يدويا ، مع رش الملح البحري وينتهي مع صلصة السالسا فيردي ، قصفت مع تيجولوتي الأقوياء. فكّر في الكتابة على الحائط في Califa de León: احترامًا للآخرين ، ونفسك ، لا تهدر أنفك. بعض هذه الموجة الجديدة توجيريس تسير فقط حول هذا الوقت: قم بزيارة تيزن في ديل فالي ، حيث يكون تاكو الباذنجان المشوي هو الملك ، أو بارامو في روما ، الذي يقطع تاكو كرات اللحم ليحكمها كلها.
تاكو الباذنجان متفحمة من Tizne Tacomotora.
تاكو الباذنجان متفحمة من Tizne Tacomotora. (أندريا تيخيدا كوركوفسكي / لصحيفة تايمز)
ولكن ، من المهم ، 7 مساء. يعني أن سندويشات التاكو هو الحصول على هناك. بالطبع يمكن العثور على القس في أي وقت من اليوم ، ولكن هذا تاكو هو حقا مخلوق من الليل ، والقمر الأصفر والأحمر الذي يضيء على المطبخ chilango. هناك ما لا يقل عن أربعة تكرارات من راعي التاكو في المدينة: هناك الراعي الأول ، والراعي المطلق ، والراعي الأحمر والراعي المطهي.
والراعي - الذي أطلق عليه اسم "تاكو شرقية" على معظم القوائم - هو أكثر أبناء التاكو شهرة. (بالطبع ، التاكو ، هي السلالات المباشرة لعائلة الباستر من سندويشات التاكو.) في هذه التاكو البطل الرعاة سندرس تطور الشاورما إلى طعام مكسيكي أكثر وضوحا: ينتقل خروف إلى لحم الخنزير ، بيتا يفسح المجال لعجينة الذرة ، ويتم تبادل صلصة الزبادي الطحينة خارج لالصلصات الخضراء. ومع ذلك ، سوف يرحب بك تاكو بالتوابل اللذيذة التي تتوقعها في الشاورما ، العمة الحقيقية العظيمة لكل القس. حاول واحد في
Baltazar taquería ، التي تتخصص في tacos árabes ، على بوليفار
يمكنك تذوق الخطوة التالية من تطور القس في القس الراعي ، كما يقدمها أمثال El Huequito و Taquería Arandas في وسط المدينة القديمة. لن تخطئ أبداً بتوابلها لتذوق الشاورما ؛ هم معطر برفق مع achiote و chiles و adobo. هم ما يعادل تكافؤ الجنين على شاشة الموجات فوق الصوتية ، في المستقبل لم يقرر بعد ، يلوح لوالديه الذين لا يعرفون ما يمكن توقعه. Purist al pastor لا يحتوي على أناناس ، على الرغم من أن معظم الأماكن ستحصل عليها - وليس هناك سبب لحرمانك من هذه المتعة إذا كانت تناشدك.
إذا كان اللحم في راعي طهارة لا يزال لون اللحم ، متفحمة في أجزاء ، واللحوم في القس الأحمر هو ملون بالكامل من قبل achiote ، و reddest adobos. لقد قيل أن سندويشات التاكو الحمراء قد ولدت مع ظهور taquías al carbón - taquerías مع حرائق الفحم لحرق trompos ، أو rotisseries العمودية - مثل El Farolito ، El Kalimán و El Tizoncito في وقت ما في الستينيات. هذا الثلاثي takquería مسؤولة عن شعبية القس الأحمر. El Tizoncito ، لا سيما ، يجب أن يكون taquería مشهورة للغاية. في آخر مرة راجعت فيها ، كان هناك 16 منهم في جميع نقاط وردة البوصلة في المدينة.
بالطبع يمكن العثور على القس في أي وقت من اليوم ، ولكن هذا تاكو هو حقا مخلوق من الليل ، والقمر الأصفر والأحمر الذي يضيء على المطبخ chilango.
Comments
Post a Comment